Afet ve Kriz Çalışma Grubu

GAZİANTEP KENT KONSEYİ

Gaziantep Kent Konseyi Nedir?

Gaziantep Kent Konseyi 13.07.2005 tarih ve 25874 Sayılı resmi gazetede yayınlanan 5393 Sayılı Belediye Kanunun 76.Maddesine dayanılarak hazırlanan kent konseyi yönetmeliği çerçevesinde tüm belediyelerin kurmakla yükümlü olduğu kuruluştur. Bu konseyde karar vericilerin yanısıra sivil toplum kuruluşları da yer almaktadır.

05.12.2014 Afet ve Kriz Çalışma Grubu Toplantı Tutanağı

 GAZİANTEP KENT KONSEYİ

 AFET KRİZ YÖNETİM ÇALIŞMA GRUBU TOPLANTI TUTANAĞI 2

Toplantı Tarihi 

05.12.2014

Toplantı Yeri

GAZİANTEP KENT Konsey Merkezi

Toplantı Sayısı

2014-2

Katılımcılar

Sinan Atakan , Orhan Kuyucu , Mahir Köroğlu,   Ali Fırat ÇABALAR,  Ali Topaloğlu , Bülent Bilgel , Esat Yılmaz , Nuri Tüylüce , Osman Şahin. Sadık KEŞ ....................................

TOPLANTI TUTANAK NOTLARI VE ALINAN KARARLAR

 

                   Gaziantep Kent konseyi Afet ve Kriz Çalışma Grubu 2. toplantısı 5 Aralık 2014 tarihinde yapıldı. Toplantımızda şu gündem maddeleri hakkında görüşülmüştür.

 

1-Ortak eğitimler düzenlenmesi

2-İlgili kurum ziyaretleri

3-Ebola ile ilgili önlemler ve bilgilendirme çalışmaları

4-Çalışma gruplarının oluşturulması

5-Afet ve kriz yönetimi ile ilgili kurum, Stk ve bireylerin davet edilmesi.

 

      Görüşmeler sonunda yürütme kurulunun görüşüne sunulacak kararlarımız şu şekildedir

 

 1-    Afet öncesinde  alınacak  tedbirler ve afet bilincinin artırılması  afetle mücadelenin en önemli adımıdır.   Herhangi bir afet durumunda, eğitimli personel ve bilinçli vatandaş sayısının yüksek olması müdahale için cok önemlidir. Aynı zamanda  afet öncesi ve sonrasında kurtarma çalışmalarına katılacak  olan farklı  kurum , STK ve toplulukların bir araya getirilmesi , koordinasyonunun sağlanması ve ortak eğitim ve tatbikatlarla eşgüdümün sağlanması çok  büyük önem arz etmektedir.,

       Gaziantep Kent konseyi Afet ve Kriz Çalışma Grubu olarak, bu bilincin oluşturulması maksadıyla ilimiz genelindeki kurum ve toplulukların bir araya getirilmesi için çalışmaların başlatılması kararını almış bulunmaktayız.   İlgili kuruluşların, çalışma grubumuz bünyesinde bir araya gelerek  öncelikle kamu kurumlarında eğitimler düzenlenmesi, bu çalışmaların önemli bir adımı olacaktır. Toplantıda yaptığımız görüşmeler neticesinde;  "AFET BİLİNÇLENDİRME SEMİNERLERİ" başlığı  altında  hazırlanacak olan programla Gaziantep Valiliği bünyesindeki ilgili birimlere eğitim verilmesi kararlaştırılmıştır. 
Eğitimler AFAD , AKUT , İTFAİYE  ve 112 Acil servis görevlileri tarafından çalışma grubumuzun çatısı altında verilecektir.   
Görüşülen taslakta bulunan eğitim konu başlıkları şu şekildedir.

                        AFET BİLİNÇLENDİRME SEMİNERLERİ
1- Hazırlık ve Müdahale:
     * Afet öncesi hazırlıkları
     * Afet sonrası müdahale
     *Kentsel Arama kurtarma
2- İlkyardım
3- Yangın
4- KBRN (Kimyasal , Biyolojik , Radyolojik , Nükleer ve Gaz tehditleri) bilinci.

 

2-    Grubumuzun daha güçlü hale gelmesi için çalışmak gerekmektedir. Davet edilecek ilgili kurum ve sivil toplum örgütlerinden temsilcilerle bu gücü sağlamak istiyoruz. Ayrıca üyelerimizin birbirini tanıması  ve bilgi alışverişinin artırılması için ,   üye kuruluşların ziyaret edilmesi kararlaştırılmıştır. Ziyaretler her ayın 3. haftasında  önceki toplantıda belirlenecek kurumlara yapılacaktır.

 
 
İlk ziyaretimiz  22 Aralık 2014 tarihinde saat 17:30 da Gaziantep valiliği adına AFAD il müdürlüğü olacaktır.  Ziyaret için konsey merkezinde toplanılarak AFAD il müdürlüğüne gecilecektir.

 

3-    Ebola gibi mikrobik salgınlar ile ilgili hazırlık ve çalışmaların çok önemli oldugu aşikardır. İlimizde oluşabilecek  herhangi bir salgın halinde ve öncesindeki tedbirler  hakkında sağlıklı bilgi alınması amacıyla İL HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ'nden  bilgi  istenmesi kararlaştırılmıştır.
Yürütme kurulu tarafından uygun görülmesi halinde 
9 Ocak 2015 tarihindeki toplantımızda müdürlük çalışanları tarafından brifing alınması için hazırlık yapılması gerekmektedir. Bu konuda yürütme kurulu bilgilendirilerek gerekli yazışmaların yapılması talep edilecektir.

 

4-   Çalışma gruplarının oluşturulması hakkında görüşülmüştür.  Ancak grubumuza  yeni davet edilecek olan temsilcilerin de bu çalışmalara katılabilmesi için grupların oluşturulması  9 ocak 2015 toplantısına bırakılmıştır

 

5-   Çalışma grubumuz tarafından Afet ile ilgili  kurum , STK ve topluluklara ulaşılması ,  bu kuruluşlardan temsilciler istenmesi , kuruluşlar arasında ortak eğitimler ve tatbikatlar yapılması , malzeme ve gereçlerin envanterlerinin cıkarılması ,  grubumuz altında çalışma kurulları oluşturulması  kararlaştırılmıştır.

       Çalışmalarımıza  katılması uygun olan sivil  kuruluşlara ulaşarak katılımları için davet edilmesi , resmi kurumlardan resmi olarak temsilci istenmesi   gerekmektedir.
Aşağıda belirtilen kuruluşlardan sivil topluluklara grubumuz sekreterliği tarafından ulaşılacaktır. Resmi kurumlardan ise görevlendirme yoluyla temsilci gönderilmesinin  istenmesi gerekmektedir.
Yürütme kurulu tarafından uygun görülmesi durumunda ,  listede belirtilen kurumlara resmi olarak başvurularak temsilci istenmesi kararlaştırılmıştır.

 

            Davet Edilmesi Kararlaştırılan Kurum ve Kuruluşlar

  • KARAYOLLARI İL MÜDÜRLÜĞÜ
  • KIZILAY
  • GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ
  • KAMU HASTANELERİ GENEL SEKRETERLİĞİ
  • DSİ
  • ORMAN İŞLETME MÜDÜRLÜĞÜ
  • UMKE  ( İl Sağlık Müdürlüğünden)
  • EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ
  • GÖÇ  İDARESİ
  • ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ
  • 112 ACİL SERVİS ( İl Sağlık Müdürlüğünden)
  • ŞEHİTKAMİL BELEDİYESİ
  • ŞAHİNBEY BELEDİYESİ
  • AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR İL MÜDÜRLÜĞÜ
  • BÜYÜKŞEHİR BEL. MEZARLIKLAR MÜDÜRLÜĞÜ
  • DOST EL DERNEĞİ
  • ASYA ARAMA KURTARMA DERNEĞİ
  • GIDA TOPTANCI VE MARKET işletmeleri DERNEKLERİ
  • BANKACILIK DERNEKLERİ

 

6- Kent Konseyi Afet Kriz Yönetimi Grubu tarafından düzenlenmesi planlanan ortak eğitimlerde kulanılmak üzere özel kıyafet temin edilmesi için yürütme kuruluna talep götürülmesi kararlaştırılmıştır.

 

7- Yürütme kurulu tarafından ; Afad , İtfaiye , Akut , 112 Acil , Kızılay ve Belediyelerin ilgili birimlerinden, envanterlerinde bulunan kurtarma malzeme ve gereçlerinin  listesinin istenmesi için yazışma yapılmasının istenmesi kararlaştırılmıştır.

 

8 -Bir sonraki toplantımızın  9 Ocak 2015 tarihinde saat17:30 da Kent konseyi toplantı salonunda yapılması kararlaştırılmıştır.

 

 

 

 

9 Ocak 2015 te  yapılacak toplantı öncesi hazırlık için belirlenen Gündem Maddeleri ise şu şekildedir:

 

1-Çalışma gruplarının davet edilecek yeni uyelerle oluşturulması

2-İlgili kurum ziyaretlerinin değerlendirilmesi

3-İl halk sağlığı müdürlüğü ilgilileri davet edilerek Afet Tedbirleri ile ilgili brifing alınması

5- Eğitim hazırlıklarının tamamlanması için AKUT , AFAD , İtfaiye, TRAC ve 112 acil servis biriminden  temsilcilerinin belirlenmesi. Anlatılacak konuların başlıklarla belirlenmesi.

 6-Afad , İtfaiye , Akut , 112 Acil , Kızılay ve Belediye ilgili kurumlarından envanterlerinde bulunan kurtarma malzeme ve gereçlerinin  listesinin incelenmesi.

 

      BAŞKAN                                BAŞKAN YRD.                               GENEL SEKRETER

Sinan ATAKAN                        Orhan KUYUCU                              Mahir KÖROĞLU

Güncelleme Tarihi: 5.12.2014