GAZİANTEP KENT KONSEYİ

Gaziantep Kent Konseyi Nedir?

Gaziantep Kent Konseyi 13.07.2005 tarih ve 25874 Sayılı resmi gazetede yayınlanan 5393 Sayılı Belediye Kanunun 76.Maddesine dayanılarak hazırlanan kent konseyi yönetmeliği çerçevesinde tüm belediyelerin kurmakla yükümlü olduğu kuruluştur. Bu konseyde karar vericilerin yanısıra sivil toplum kuruluşları da yer almaktadır.

24.01.2015 Tarihli 4. Olağan Genel Kurul Tutanağı

GAZİANTEP KENT KONSEYİ

4. GENEL KURUL TOPLANTI TUTANAĞI

Gaziantep Kent Konseyi 4. Genel Kurulu 24.01.2015 Cumartesi günü saat:11.00’da GAİB ( Güneydoğu Anadolu İhracatçılar Birliği ) Toplantı Salonunda; saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlamıştır.

Açılış konuşması yapılmış ve gündem kamuoyuna sunulmuştur;

MEHMET ASLAN( Kent Konseyi Başkanı )

Genel bir konuşma yapmıştır. Onkoloji hastanesi, Suriyeli sığınmacılar ve toplantı konusu olan ulaşım ve imar sorunu ile ilgili kısa bilgiler verip toplantıyı başlatmıştır. Aslan; geçtiğimiz toplantı da Suriyeli sığınmacıları ele almıştık. Bu gündemi Sayın Başbakanımıza sunduk, Sayın Başbakanımız bu konuda gerekenin yapılacağını söyledi. 17 çalışma grubunun tümü kuruldu. Trafik çözümü ile ilgili çalışma grubu kuruyoruz. 1057 kişilik çalışma grubu kadromuz var.

M. NURİ TURAN (Kent Konseyi İmar, Altyapı ve Ulaşım Çalışma Grubu Başkanı )

Trafikte insanların bilinçsiz araç kullanımından kaynaklanan sorunlardan, yanlış park yapma sıkıntısından bahsetmiştir. Trafik kurallarına uyulması anlamında katı kural ve cezai yaptırımların uygulanması gerektiğini söylemiştir. Şehir içi ulaşımda araç trafiği yoğunluğu ve yolların yetersizliği tespit edilmiştir. Ulaşım sorununu, şehir içi araç trafiğini, yolların ve otoparkların yetersizliği gibi nedenlerin yüksek ölçüde olumsuz etkilediğini belirterek yeni planlamalarla bu tip sorunların ortadan kalkacağını söyledi. Raylı sistemin yeniden düzenlenip, yeni hatların açılacağını belirtti.

HALİL MAZICIOĞLU ( AK Parti Gaziantep Milletvekili )

Havaalanı ile ilgili olarak, şu anda mevcut pistin kullanılmayıp yeni bir pistin yapım aşamasında olduğunu belirtti. Uçakların en büyük sorununun sis olduğunu söyleyerek bu konu ile ilgili DHMİ genel müdürü ile istişare yaptığını belirtti. Kullanılan piste birtakım sis giderici cihazların yapılacağını belirtti.

Vatandaş tarafından havaalanı yolcu giriş ve çıkış kapıları önünde aşırı araç trafiği sorunu olduğu öğrenildi ve bu sorunu çözmek üzere İstanbul’da bulunan bir havaalanı örnek alınarak oradaki sistem Gaziantep havaalanına yapılmış ve bu sorun ortadan kaldırılmıştır. Son olarak havaalanı içerisine gelen yolcular için yeni bir salon ve SİP (sanayici iş adamları) için artı bir salon yapılacağını mevcut otoparkın genişletileceğini söyledi.

MEHMET ŞEKER ( CHP Gaziantep Milletvekili )

Havaalanı ile ilgili bilgi verdi. Mevcut bulunan pistin dolumunu yapan firma tarafından yanlış yapıldığını ve o firmanın mahkemeye verildiğini, pistin bu nedenle uçuş şartlarına elverişsiz olduğunu söyledi. Trafik, imar gibi sorunların en büyük nedeninin yanlış planlamadan kaynaklandığını belirtti. Uzun dönemli imar planları yaparak hem trafik sorununun hem de çevre kirliliğinin önleneceğini belirtti. Parkomatlarla ilgili yeni düzenlemeler yapılıp, yeni park alanlarının açılması gerektiğini söyledi.

FATMA ŞAHİN ( Gaziantep Büyükşehir Belediyesi )

Trafik sorununun nedenlerini anlatarak buna yönelik çözüm önerileri sundu. Düzensiz ve trafik akışını bozan kavşakların tespit edilerek kaldırıldığını ve benzeri çalışmaların devam edeceğini söyledi. İşçi taşıyan toplu taşıma araçlarının şehir trafiğine girmeden farklı güzergâhlar kullanmaları yönünde çalışmalar yapılacağını belirtti. Trafiği rahatlatmaya yönelik yapılacak olan köprülü kavşaklar hakkında ve planlanan yeni otopark alanları hakkında bilgi verdi. Raylı sistemin yeniden düzenlenerek hem yolcu kapasitesinin arttırılacağını hem de trafiğin rahatlayacağını belirterek GAZİRAY hakkında bilgi verdi. Toplu taşımalarda vatandaşı bilgilendirmek ve ulaşımda kolaylık sağlamak amacıyla akıllı telefonlara uyumlu KART 27 programı yapılmış ve 1 Şubat 15 itibariyle hayata geçeceğini belirtmiştir. İl ve ilçe yolcu taşımacılığı yapan araçların duraklarını tespit ederek trafiği rahatlatmak amacıyla şehir dışına alındığını söylemiştir. Otoban çıkışlarında yine trafiği olumlu etkilemesi amacıyla kuzey –güney –batı yönlerinden ücretin kaldırıldığını belirtmiştir.

HASAN KÖMÜRCÜ ( Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanı )

Mobil kart 27 uygulaması hakkında bilgi ve tanıtım yapmıştır. 1 Şubat itibariyle artık akıllı cep telefonları ile otobüslerin kalkış yerini kaç dakika sonra geleceğini takip edebilirsiniz.

BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ UZMANLARI

Ulaşımla ilgili görsel sunumlar yapmışlardır. Uzun vadeli çözümler yapılması gerektiğini belirterek, bu çözümlerin üçer ve beşer yıllık planlar halinde olabileceğini söylemiştir. Ulaşımın, imar planı ile uyumlu olması gerektiğini söylemiştir. Tramvayın geliştirilmesi gerektiğini, trafiği rahatlatması yönünde yenilikler yapılmasını, kavşaklarda kazalara neden olunmaması için yeni çözümler gerektiğini belirtmiştir.

Karayolunda yeni kavşaklar, katlı köprüler, geçitler yapılacağını ve akıllı kavşak                             uygulamasının yaygınlaştırılıp geliştirilerek trafiğin rahatlayacağını belirtmiştir. Toplu taşıma hatlarının tekrar planlanıp, yeni bir sistemin oluşturulması gerektiğini söylemiştir.     Otoparkların tekrar düzenlenmesi gerektiğini ve trafik sorununu çözmenin temelinin otopark olduğunu belirtmiştir.

PROF.DR.YAVUZ COŞKUN ( Gaziantep Üniversitesi Rektörü )

 Eğitim ve denetim teknik şeylere ilave edilmesi gereken şeylerdir. Her şeyden önce eğitim verilmelidir.

MEHMET BOZGEYİK ( Eski Şehitkamil Belediye Başkanı )

Uydu kentler yapalım, kıraç arazilere konut yapalım, yerleşim yapalım. Stadyumu meydan yapalım. Stadyum alanını güzelleştirelim oraya bir de büyük cami inşa edelim. Sultan Ahmet Meydanı gibi olsun. Otopark yapalım korkmayalım yerin altına inmekten yurtdışında bunun örneği çok yerin 50 metre altına kadar inmişler. Kırsala yerleşelim verimli arazileri koruyalım. Bakınız Merve ve Safa şehri şehrin en verimsiz araziye kurdum konutları.

ÖMER CAN ( Eski Şahinbey Belediye Başkanı )

Şehrin ana sorunu trafik ve otopark. Eğitim önemli, basın yayın yoluyla vb. şekilde eğitimler yapılmalı. Basında reklamlarda yer almalı bizler eski belediye başkanlarıyız hiçbir konuda çekinmeden yardım isteyebilirsiniz.

FUNDA SURAN ( Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı )

 65 yaş üzeri taşıma yapılmıyor, parkomatla sorun yaşanıyor. Bununla ilgili çözüm bekliyoruz.

ÖKKEŞ TİTİZ (Türkiye Muhtarlar Derneği Gaziantep Şube Başkanı )

Park yeri ücretleri çok fazla indirim yapılsın. Birçok kurumun öncülüğünü ben yaptım. Zeugma müzesinin yerini ben gösterdim buraya kurulsun diye burasının taşınması söz konusu şimdi.

MESUT BAŞÜZÜMCÜ ( MHP İl Başkanı )

65yaş üzeri kartları sorunu çözülsün. Yaşlılarımız hakarete maruz kalıyor. Bizim insanımız gururludur.

Güncelleme Tarihi: 24.1.2015