GAZİANTEP KENT KONSEYİ

Gaziantep Kent Konseyi Nedir?

Gaziantep Kent Konseyi 13.07.2005 tarih ve 25874 Sayılı resmi gazetede yayınlanan 5393 Sayılı Belediye Kanunun 76.Maddesine dayanılarak hazırlanan kent konseyi yönetmeliği çerçevesinde tüm belediyelerin kurmakla yükümlü olduğu kuruluştur. Bu konseyde karar vericilerin yanısıra sivil toplum kuruluşları da yer almaktadır.

KENT KONSEYLERİ GÜÇLENİYOR

Kent konseylerinin güçlendirilmesi amacıyla Gaziantep'te 'Stratejik Planlama ve Bütçe Tartışmalarına Yönelik Veri Toplama Ön Çalışma Toplantısı' yapıldı.  Toplantıda, proje ve bileşen tanıtımı 6 pilot kentte yapılmış uygulama çalıştaylarından örnekler, sosyo-ekonomik haritalama, tematik haritalama ile bütünleşik vatandaş karnesi araştırmasının Mart-Nisan aylarına kadar yapılabilirliğinin tartışılması konuları ele alındı. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Bahriye Üçok Çalıştay Salonu’nda yapılan toplantıya, Gaziantep Valiliği temsilcileri, Kent Konseyi temsilcileri, Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, İl Sağlık, Milli Eğitim, Emniyet, Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü, ilçe belediyelerin Strateji Geliştirme Birimi yöneticileri, Kalkınma Ajansı temsileri ile TDE uzmanları katıldı. Yerel düzeyde katılımcı stratejik yönetimi güçlendirmek için yerel yönetimlerin kapasitesini geliştirerek yerel yönetim reformunun kapsamını genişletmenin hedeflendiği proje, yerel yönetimlerin katılımcı stratejik planlama kapasitelerinin geliştirilmesi, kent konseylerinin verimliliğinin ve etkinliğinin arttırılması, yerel düzeyde katılımcı karar alma kültürünün geliştirilmesi başlıkları altında toplandı.

Stratejik planların katılımcı yöntemlerle hazırlanması ilgili paydaşların katılımına olanak verecek yöntemlerin izlenmesi büyük önem arz ettiğinin altını çizen Necati Binici, “İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü tarafından 2005-2011 yılları arasında yerel yönetim reformunun uygulanmasını desteklemek amacıyla yürüttüğü projeleri desteklemek amacıyla oluşturulan Stratejik Yerel Yönetişim Projesi, yerel yönetimlerin ve kent konseylerinin kapasitelerinin geliştirilmesini sağlamıştır. Bu planlar doğrultusunda da yerel hizmetlerin daha etkin ve verimli sağlanması, yerel yönetimlerde hesap verebilirliğin arttırılması amaçlanmaktadır. Projenin ana yararlanıcısı İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü’dür. Faaliyetlerin doğrudan yararlanıcıları arasında Valilikler, yerel yönetimler ve kent konseyleri yer almaktadır. Paydaşları arasında da merkezi yönetimin ilgili kurumları, ulusal ve bölgesel yerel yönetim birlikleri, kalkınma ajansları ve üniversiteler bulunmaktadır” diye konuştu. 

Güncelleme Tarihi: 21.12.2012